Intervju direktora Digital Marketing & Communications za Ekapiju

Direktor agencije DMC Nikola Predojević je u intervjuu za portal Ekapija rekao da Google oglašavanje u budućnosti neophodno u svim branšama, a da će na gubitku biti oni koji još uvek nisu prisutni u vrhu Google pretrage. Intervju prenosimo u celosti.

Agencija za digitalni marketing, Digital Marketing & Communications zvanični je Google Partner u Srbiji i specijalizovana za digitalni marketing i Google oglašavanje. Nikola Predojević, generalni direktor agencije navodi da ako u 2019. godine vaša firma nije prisutna na nekoj od prvih nekoliko pozicija u vrhu Google pretrage, možete sa sigurnošću već 2020. očekivati pad prihoda, jer gotovo u svim branšama oglašavanje na Google pretrazi postaje jedan od glavnih izvora prihoda preduzeća.

ekapija: Zašto je Google oglašavanje toliko bitno?
– Korisnici na Google Search-u su aktivni kupci. Ako neko u ovom trenutku pretražuje “prodaja štampača”, “izrada građevinskog projekta”, “iznajmljivanje automobila” ta osoba je definitivno neko ko je već izrazio želju za kupovinom određenog proizvoda ili usluge. Uzgred, pored izražene spremnosti da proizvod ili uslugu kupi, korisnik je pretragom određenom termina ušao u ciljanu publiku, tako da je samim tim uštedeo i vaš budžet jer nećete gubiti gomilu novca kao što je to slučaj sa masovnim medijima već ćete doći samo do ciljanih korisnika koje interesuje vaš proizvod.

eKapija: Kada se spomene Google Search oglašavanje pre svega se misli na Google pretragu, međutim to nije sve što nudi Google Ads platforma?
– Pored oglašavanja na Google pretrazi kao jako bitne kanale oglašavanja bih izdvojio oglašavanje putem Google multimedijalne mreže oglašavanja, Ponovnog oglašavanja tj. remarketinga, ali i Youtube oglašavanja.

eKapija: Koje su najzanimljivije usluge ili proizvodi koje su klijenti hteli da oglašavaju?
– Prema zahtevima potencijalnih klijenata može se prepoznati i poslovni bonton, mentalitet, ali i stanje u društvu. Tako npr. dobijali smo zahteve da pomognemo u oglašavanju “skidanja crne magije”, ali i poruku od gospođe koja želi da kupi ventilator jer radimo za “Google oglase”.
Međutim, ono što je meni lično najzanimljivije je kada oglašavanje nije “očito” već indirektno. Svakodnevno pretražujemo i “savetujemo” se sa Google-om oko raznih životnih, ljubavnih ili zdravstvenih nedoumica. To je omogućilo oglašivačima da se na neki način “manipuliše” potrošačima, sve u cilju povećanja prodaje. Zato sledeći put kada se pitate “najbolji…” ili “kako da…”, zapitajte se da li je rezultat koji ste pronašli relevantan odgovor, ili odgovor serviran od strane stručnjaka za SEO i SEM.

eKapija: Da li to znači da i vi na neki način “manipulišete” korisnicima?
– Mi smo superheroji, a superheroji su pozitivci. Mi samo pomažemo firmama i brendovima da povećaju prodaju i njihov proizvod ili usluga bude prva na Google-u.

eKapija: Šta je Google partnerstvo i kako se ono stiče?
Google Partners značka je svojevrsni vid priznanja agenciji, ali takođe i garancija stručnosti i veštine agencije. Uslovi za dobijanje ove značke se ne ogledaju samo u potrošnji na oglašavanje, već i u sertifikaciji zaposlenih, ali i učinku kampanja klijenata koje moraju biti na najvišem nivou.

eKapija: Redovno organizujete obuke iz oblasti Google oglašavanja koje su besplatne, kako ste se odlučili na takav korak?
Deljenje znanja je jako bitno u našem poslu. Što više klijent zna o digitalnom marketingu i tehnikama i načinu oglašavanja, pre će prepoznati mogućnosti za povećanje prodaje i promociju svog biznisa, bilo da se oglašavanjem bavio sam ili angažovao agenciju. Naše obuke je do sada prošlo oko 300 osoba, gotovo 70% svih polaznika DMC Akademije danas aktivno koristi Google oglašavanje, naša misija je uspela jer smo uspeli da im prenesemo znanje da samostalno vode kampanje, ili ako ih ne vode, da ih usmere, tumače i planiraju na odgovarajući način.

eKapija: Šta je vaša poruka onima koji još uvek nisu “prisutni na Google-u”?
Preduzetnici, ali i zaposleni na vodećim menadžerskim i marketing pozicijama moraju biti svesni da ako u 2019. godine vaša firma nije prisutna na nekoj od prvih nekoliko pozicija u vrhu Google pretrage, možete sa sigurnošću već 2020. očekivati pad prihoda, jer gotovo u svim branšama oglašavanje na Google pretrazi postaje jedan od glavnih izvora prihoda preduzeća.

Leave a comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top